top of page

Hoe vind ik kansen voor een nieuw businessidee? (2)

Bijgewerkt op: 4 aug. 2021


Je wilt en gaat een bedrijf starten dit jaar, dat is zeker. Maar wat ga je ondernemen? Hoe kom je nou aan dat 'wereldidee'? Dat gat in de markt? Die blauwe oceaan? Je denkt, dit moet je worden ingegeven in een magical moment. Moet je daarop wachten? Goed nieuws! Onzin. Goede ideeën genereren kan je doen volgens een werkbare en bewezen methode en proces.

In 3 stappen naar een buisnessidee

Wist je dat je in 3 minuten een goed idee kunt bedenken? In deze blog deel ik het proces van idee generatie, de belangrijkste stappen, methodes en trucjes. Zie hieronder de blog. Heb je er iets aan gehad? Laat het weten in een reactie! Of zelf ideeen voor nieuwe ideeën? Laat het me weten!

Voordat je verder gaat! Wil je video's blijven ontvangen? Volg dan Blinqers.community op Instagram en abonneer je op het Youtube videokanaal van Blinqers. Wil je echt niks missen en heb je serieuze ambitie? Schrijf je hier in en sluit je aan bij onze Blinqers community voor nieuw ondernemend talent.
 

Een topidee in 3 minuten - 5 principes

Wie wil dat nou niet! Het kan, maar het moet natuurlijk wel een idee zijn waar jezelf achter staat. De makkelijkste manier om ideeën te genreren is om een paar werkende principes toe te passen:

  1. Combineer twee producten in één;

  2. Neem een bestaand product of dienst en vertaal het naar een andere doelgroep;

  3. Neem een bestaand product en maak het van een beter, mooier, duurzamer materiaal;

  4. Neem een interessant businessmodel en pas dit toe op een andere branche;

  5. Maak van een bestaand product een dienst.


Hoe start je met ideeën genereren?


Stap 1. Divergeren

Tja, op heel veel manieren. Sta je nog helemaal open, heb je nog geen richting? Dan zou ik als volgt starten. Hang een groot vel aan de muur en pak een stapel post-is. Doe alleen of in een team per punt een brainstorm van 3 minuten. Schrijf zoveel mogelijk op en deel na iedere ronde:

  • Producten en diensten die jij echt heel leuk vindt. Schrijf dingen op die jij er leuk en interessant aan vindt;

  • Doelgroepen waar jij iets mee hebt en waar je waarde voor wilt toevoegen. Jongeren, Ouderen, studenten, specifieke bedrijven, organisaties, kwetsbaren, etc.;

  • Trends die je interessant of zorgelijk vindt;

  • Problemen die jou aan het hart gaan. Waar kun jij je druk over maken?

  • Irritaties die je tegenkomt in je leven.


Stap 2. Clusteren & Combineren

Oké, je hebt nu behoorlijk wat aan de muur hangen. Kijk er is rustig naar. Maak clusters op thema's en doelgroepen. Haal dubbelingen eruit en zet dingen waar je niks mee wilt of kan op de 'parkeerplaats'.


Maak nu een "Creatieve Matrix". Dit is niet meer en minder dan een matrix met op de horizontale as de doelgroepen en op de verticale as de thema's. Je hebt nu een mooi overzicht van alle thema's en doelgroepen. Welke richting vinden jullie het meest interessant? Check dit door te stemmen. Iedereen mag drie stippen zetten in de matrix. Welke richting krijgt de meeste doelgroep. Ps. een richting is alleen een combinatie van een doelgroep en een thema (of vage probleem-oplossingsrichting).


Stap 3. Ideeën genereren



Jullie hebben nu een top twee richtingen. Check. Deze neem je mee naar de idee generatie. Nu pas ga je ideeën genereren. Dit doe je door gebruik te maken van 3 brainstorm technieken. Doe ze alle drie. Brainstorm niet te lang, zet een timer en stop na ieder ronde een paar minuten:

  1. Start met een vraag. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen wij X (de -STE--> bijv. veiligste of snelste) creëren voor probleem Y voor doelgroep Z. Doe een brainstorm om de vraag te beantwoorden.

  2. Maak de vraag negatief. Bijv. Hoe kunnen wij zo weinig mogelijk ouderen laten sporten? Doe een brainstorm. De antwoorden uit de brainstorm draai je om, zodat het weer positief wordt. Bijvoorbeeld: Antwoord = door het sporten heel zwaar te maken. Omdraaien: Maak het sporten licht, toegankelijk.

  3. Doe een grensverleggende brainstorm: Wat als je alle middelen tot je beschikking had? Hoe zou je de vraag beantwoorden.

Stop. Kijk naar alle ideeën. Probeer weer combinaties te maken. Komen er nog geen concrete ideeën uit? Geen probleem. Ga vooral verder door je te richten op het probleem of de behoefte die je wilt aanpakken. De ideeën komen dan vanzelf door je erin te verdiepen en in gesprek te gaan met je doelgroep.


Next step: Valideren

Oké, leuke ideeën! Maar ja....wie zit er op te wachten? Jullie hebben tal van aannames gedaan over mogelijke wensen en problemen van jullie doelgroepen. De vraag is of deze kloppen. Je MOET dit gaan checken. Waarom? Assumptions are the mother of all fuckups. Als jij je bedrijf gat bouwen op verkeerde aannames, dan bouw je alles voor niks. En geloof me, dat is niet leuk. Benieuwd naar hoe je de aannames het beste kan valideren? Bekijk daarvoor de volgende blog + video!:-)


Checks:


Oké, even genoeg gezever en theorie. Aan de slag:

  1. Volg de bovenstaande stappen;

  2. Komen er ideeën uit? Leuk! Blijf niet te lang hangen in het pratten over je idee, maar ga onderzoeken en ontdekken bij je doelgroep, experts en partners.

  3. Nog geen concrete ideeen? Laat los. Ga ook verder met onderzoeken en ontdekken. Vaak komen de ideeën dan vanzelf. Bovendien, je eerste idee zal waarschijnlijk nooit de gesprekken met je klanten overleven:-0

Oké, lekker gewerkt! Volgens mij heb je wel even genoeg gedaan aan het genereren van goede ideeën. Dan nog even dit....


Volg je Blinqers al? Doe dat voor meer tips en inspiratie!

Mijn naam is Robbin Reijnen en ik ben ondernemer en ik kickstart en ontwikkel studentondernemers. Dit is een blog + video in een (online) programma voor studentondernemers die aan de vooravond staan om hun (eerste) onderneming te starten.

 

Robbin Reijnen is sinds 2011 ondernemer. Hij is oprichter van Blinqers.com. Vanuit Blinqers kickstart en ontwikkelt hij nieuwe studerende ondernemers samen met opleiders. Naast Blinqers is hij mede-oprichter en eigenaar van Bksy, een app om boeken mee te delen.



87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer weten?

Bedankt!

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

 © 2019-2020 by Blinqers

bottom of page