top of page

Hoe maak ik een goede start met mijn team? - 3 tips

Net begonnen met je onderneming en gestart met een nieuw team? Top. In die zin dat je ervoor hebt gekozen om met een team te ondernemen. Want je kent vast het Afrikaanse gezegde wel. Euhhh...nee is OK. Alleen ga je snel, samen kom je verder. En dat raakt precies het dilemma waar veel startende jonge ondernemers voor staan. Je bent ondernemend, jong en eigenwijs. Je wilt het zelf doen. Toch kom je samen verder. Klein dingetje, het is niet makkelijker en ook soms tergend traag.


Tijd voor een dosis tips en tools om van je startende team een kracht te maken en het leuk te houden.


In deze blog deel ik de meest handige tips en tools die ik ken en waarvan ik weet dat ze veel andere (jonge) startupteams helpen. Heb je er iets aan of heb jij zelf nog tips of mooie inzichten? Laat het weten in een reactie!


Voordat je verder gaat! Wil je video's (deze zomer) blijven ontvangen? Volg dan Blinqers.community op Instagram en abonneer je op het Youtube videokanaal van Blinqers. Wil je echt niks missen? Schrijf je hier in en sluit je aan bij de Blinqers community van jonge (student)ondernemers.
 


Bron: Winning teams: Hacker Hipster, Hustler - De Groene Amsterdammer


Team, team, team.

Team, team, team. Dat is het mantra dat er wordt ingestampt bij startups die die willen groeien. ‘Mensen denken vaak dat het bij startups gaat om dat ene briljante idee op de achterkant van een bierviltje’, zegt Oscar Kneppers, ‘maar het gaat om het team (De groene Amsterdammer). Iedere startupcoach of investeerder zal het eens zijn met Kneppers. En terecht. Het is inmiddels duidelijk dat het niet gaat om het beste idee. Ideeën zijn er genoeg en zijn in zichzelf niks waard. Ideas are useless until used is ook zo'n gevleugelde uitspraak geworden. Grondlegger van de lean startup gedachte Steve Blank zegt het als volgt: Businessplans never survive their first customer. Oftwel, ideeën in ons hoofd of op papier ontplooien zich altijd anders in de realiteit. Je moet die ideeën in de praktijk waarmaken en vaak aanpassen totdat er een fit is met een probleem, behoefte en een specifieke doelgroep.


Nee het team, daar gaat het om. Startupsucces wordt steeds meer gerelateerd aan de aanwezigheid van diverse skills en eigenschappen. Human resources dus. En, eindeloos doorzettings- en uithoudingsvermogen. De langste adem dus. Waarom? Omdat succes onder andere afhangt van momentum. En op momentum moet je soms wachten, ellenlang. Daarnaast moet je het idee eindeloos aanpassen, soms zelfs opnieuw beginnen om aan te sluiten op het momentum. Teams beschikken samen over een diverse set aan vaardigheden en eigenschappen om dit aan te kunnen.


Maar hoe ziet dat ideale team eruit? Het advies luidt, zorg voor een Hacker, hipster en hustler. Oké....?


1. Werk met rollen: Hacker - Hipster - Hustler

Dat klinkt gaaf, maar waar hebben we het over. De theorie erachter is dat een ideaal team bestaat uit een trio: Degene die kan maken (lees programmeren), iemand die het product vormgeeft en aantrekkelijk maakt en tot slot, niet de minste, degene die het product aan de man brengt. De Hustler.

Dit is een eigentijdse manier om te zeggen dat je een techneut, marketeer/designer, en een salestijger nodig hebt. Kortom dit is geen nieuw fenomeen en al helemaal geen pocket science. Hoe heb jij deze rollen gedekt in jouw team? Zijn die helder gedefinieerd? Weet iedereen wat zijn of haar rol is? Welke ontbreekt nog?


2. Werk met profielen: 16personalities

Leuk die rollen, maar als je ze hebt dan begint de ellende pas. Want Hustlers en hackers die haten elkaar over het algemeen. Ze vinden zichzelf de belangrijkste: Zonder hacker geen product, zonder Hustler geen bedrijf. De Hipster moet vaak tussenbeide komen, maar die moet dus ook in staat zijn om ze aan elkaar te verbinden. Kortom, een beetje kennis van en interesse in elkaar kan geen kwaad. maar wat helpt je daarbij?

Er zijn duizend en één tools, testen en scans die je daarbij kunnen helpen. Heb je geen tijd om je daarin te verdiepen en geen geld voor dure trajecten. Neem een stortcut en gebruik de 16personalities profieltest. Op basis van zestien profielen wordt je aan de hand van een vragenlijst ingedeeld in een profiel. Je zult verbaasd zijn over hoe herkenbaar het profiel is dat eruit komt. Je krijgt regelmatig tips en inzichten om om te gaan met moeilijkheden en andere (lastige) profielen, bijvoorbeeld eentje van een teamgenoot:-) Doe de test, deel de uitslag met elkaar en plan af en toe een momentje om er even bij stil te staan met elkaar.


3. Zorg voor alignment: Start met de alignmentmap

Tja weer zo'n engelse term, "alignment". Oftewel, sta je op dezelfde lijn, en zie je dezelfde stip op de horizon? Je denk misschien van wel, maar hebben jullie dat als team expliciet gemaakt en bespreek je dit met enige regelmaat?

Ook hier heb je weer allerlei tools die je kunnen helpen. Een tool die makkelijk te gebruiken is komt (wederom) van Strategyzer: de Team Aligment Map. Ga als volgt te werk:

  1. Definieer jullie doelen: begin individueel met het opschrijven van doelen op post its. Als jullie klaar zijn, plak de postets in de map bij 'joint objectives'. Bekijk na een paar minuten wat de andere hebben opgeschreven. Komen ze overeen? Of juist niet? Op welke doelen kunnen jullie je als team aan committeren? Laat die doelen hangen, haal de rest weg.

  2. Schrijf nu ieder individueel op post its op wat je doet. Welke rol, welke verantwoordelijkheid en welke taken horen daarbij? En met wie werk je hierin samen? Plaats de post its in het tweede vak. Zijn jullie het eens over deze commitments?

  3. De trein rijdt niet vanzelf. Je hebt voeding nodig als team. Waar halen jullie je tijd, kennis, vaardigheden, energie en geld vandaan? Kortom, wat zijn jullie belangrijkste bronnen? Dit zijn de bronnen waar jullie als team in investeren (als jullie het eens zijn).

  4. Van welke valkuilen en blinde vlekken ben je je bewust die in de weg van jullie succes kunnen gaan staan? Schrijf ook weer eerst individueel op. Plaats je bevindingen in de vierde kolom. Wat zien de anderen? Zag je nog dingen over het hoofd? Zien jullie nog specifieke valkuilen of blinde vlekken bij elkaar. Schrijf op en bespreek.

  5. Maak een afspraak om deze map weer te bespreken met elkaar. Doe dit eens per één of twee maanden. Pas aan waar nodig. Oftewel stay aligned....


















Bonustips

🔥 Plan teamsessies

🔥Gebruik tools

🔥Disagree


🔥 Met vrienden ondernemen? Die vraag stellen veel jonge ondernemers zich af. Er is geen ja-nee antwoord op deze vraag. Als je met vrienden juist in staat bent om de rollen goed te verdelen, alignment te creëren, de kennis over elkaar te benutten en het goed oneens te zijn dan kan het een enorme kracht zijn. Vind je dit juist lastig? Merk je dat je minder effectief bent in het samenwerken met vrienden? Wil je altijd maar de goede lieve vrede bewaren om de vriendschap? Dan kan het ook nadelig werken? Bespreek het met elkaar en met raadgevers om je heen. Hoe zien zij jou samenwerken met vrienden?


To do - Drive definiëren


Oké, even genoeg gezever en theorie. Aan de slag. Je drive definiëren in 3 stappen.

  1. Definieer rollen. Verdeel ze, bespreek ze en maak ze concreet in verantwoordelijkheden en taken.

  2. Doe de 16personalities test. Deel je uitslag met je teamleden. lees elkaars profiel en plan een moment om dit te bespreken.

  3. Plan een sessie en vul met elkaar de Team Alignment Map. Plan nieuwe momenten waarop je de TAM erbij pakt en check of jullie nog "aligned" zijn.

Oké, lekker gewerkt! Volgens mij heb je wel even genoeg gedaan aan het definiëren van je drive. Dan nog even dit....


Volg je Blinqers al? Doe dat voor meer tips en inspiratie!

Mijn naam is Robbin Reijnen en ik ben ondernemer en ik kickstart en ontwikkel studentondernemers. Dit is een blog + video in een (online) programma voor studentondernemers die aan de vooravond staan om hun (eerste) onderneming te starten.

 

Robbin Reijnen is sinds 2011 ondernemer. Hij is oprichter van Blinqers.com. Vanuit Blinqers kickstart en ontwikkelt hij nieuwe studerende ondernemers samen met opleiders. Naast Blinqers is hij mede-eigenaar van Bksy, een app om boeken mee te delen. Daarnaast helpt hij de sociale startup 80dayscofee.com waar ze Nepalese boeren helpen om koffie te verbouwen. Er leven nu 20 families van de verkoop van de koffie in Nederland.



130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer weten?

Bedankt!

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

 © 2019-2020 by Blinqers

bottom of page