top of page

Hoe ontwikkel je een ondernemende mindset?

Je gaat het avontuur aan. Het opzetten van misschien wel je eerste onderneming. Of gewoon ontdekken wat voor type ondernemer je bent. Voordat ik het met je wil hebben over alle vaardigheden die je nodig hebt, en handige tools die je kunt inzetten, gaat er een stap aan vooraf. Dit gaat over jou. Jouw manier van denken. De manier waarop je naar de wereld kijkt. De manier waarop jij "bedraad" bent in je hoofd en die jouw handelen bepaalt:) Ik heb het over mindset.


Welke mindsets heb je nodig voor ondernemend gedrag?

Met deze blog geef ik je de eerste basisinzichten in welke mindsets je kan verbinden met jouw ontwikkeling in ondernemerschap.

Voordat je verder gaat! Wil je blogs en video's blijven ontvangen? Volg dan Blinqers.community op Instagram en abonneer je op het Youtube videokanaal van Blinqers. Wil je echt niks missen en heb je serieuze ambitie? Schrijf je hier in en sluit je aan bij onze Blinqers community voor nieuw ondernemend talent.
 

1. Growth of Fixed mindset?


Deze mindsets ken je vast al. Stel, het is een warme zomerdag. Je besluit naar het strand te rijden en weet dat het er behoorlijk druk kan zijn. De parkings staat rammend vol. Wat doe jij? Rijd je gewoon naar de dichtstbijzijnde parking en denk je, altijd als ik eraan kom dan gaat er wel iemand weg, klomt goed. Of denk je, dit ga ik niet eens proberen. Ik heb meestal pech...dus laat ik maar ruim vóór onze bestemming de auto ergens neerzetten. We lopen wel drie kwartier. Dit simpele voorbeeld zegt iets over je mindset. Voornamelijk over de mate waarin je opportunistisch bent. Een andere manier om naar mindset te kijken is het onderscheidt te nemen van Growth en Fixed mindset. Carol Dweck is de grondlegger van deze theorie dat ervan uitgaat dat de manier waarop iemand naar zijn eigen talenten en kwaliteiten kijkt bepaalt hoe deze persoon zich ontwikkelt. Onderstaand plaatje geeft je een snelle indruk hoe de beide minsets zich tot elkaar verhouden.

Bron: De commerciële revolutie: Een growth mindset. Een vaak vergeten basis bij verbeteren.


Hoe denk jij over je ondernemersreis? Denk je, phoe...hoe ga ik dat allemaal fixen? Of denk je, spannend! Allemaal nieuwe dingen, ik weet niet of het me lukt maar ik ga het gewoon proberen. Het moge duidelijk zijn, in beide voorbeelden spreken we meer van een growth minset, de tweede typeert meer een fixen mindset. Ondernemerschap wordt meer gekoppeld aan een growth mindset, omdat je erop gericht bent problemen op te lossen en of kansen te pakken die een ander niet pakt vanwege het risico dat je tijd of geld verspilt.


Vraag: Hoe kun jij een growth mindset ontwikkelen tijdens jouw ondernemersreis? Experimenteer, vraag om feedback, laat je inspireren, probeer nieuwe dingen, review je fouten, trek lessen en pas deze toe.



2. Denk als een designer (met deze 3 mindsets)


Veel methodes die tegenwoordig gebruikt worden om een bedrijf (lean) te starten worden ontleend uit Design Thinking. En dat is ook begrijpelijk. Als designer ben je erop gericht om problemen op te lossen. De gedachte erachter is dat de meeste problemen niet in een keer kunnen worden opgelost door een nieuw ontwerp. Het gaat stapje voor stapje. We ontwerpen en bouwen een stukje, dat testen we en op basis van testresultaten nemen we het volgende stapje. Lean startup is helemaal gebaseerd op dit build-measure-learn principe. Daarover later meer. Bottum-line: De designer en de ondernemer van vandaag vertonen steeds meer overlap.

Dave Burnett en Bill Evans, beide verbonden aan Stanford University, beschrijven in Design Your Life vijf mindsets waarin zij studenten van hun gelijknamige cursus ontwikkelen. Deze mindsets zijn evengoed in te zetten voor jouw ontwikkeling als ondernemer. De studenten die hiermee bezig zijn halen hun leeropbrengst het meeste uit drie daarvan:


Trys stuff

Experimenteer! Alles wat je doet als beginnende ondernemer is proberen. Zie alles als een experiment en probeer alles wat je doet ook zo vorm te geven. Wat ga je precies doen? Wat wil je testen? Wanneer heb je dat kunnen testen? En wat leer je uit je experimenten? Ieder experiment is weer een uitgangspunt voor een volgend experiment. Probeer, leer en itereer (= aanpassen o.b.v. wat je leert).


Ask for help

Lastig hè? Wat was de laatste keer dat je om hulp vroeg? Was dat afgelopen week nog? Dan ben je echt lekker bezig. De meeste mensen zullen het zich niet herinneren, en misschien ondernemers wel bij uitstek doen. Zelf doen, eigenwijs en autonoom. Deze waarden druisen daar recht tegenin. Het devies luidt: Vraag om hulp. Bedenk concrete hulpvragen en stel die. Eerst aan bekenden en later steeds meer aan onbekenden, bijvoorbeeld Vai LinkedIn. Je zult zien, je krijgt heel veel informatie. En hoe meer informatie (data) je hebt, hoe beter je beslissingen worden.


Reframe problems

Dit is een van de moeilijkere minsets uit het lijstje van Burnett en Evans. Zij stellen dat de mate waarin je vooruit komt te maken heeft met hoe je tegen problemen aankijkt. Blijf je je blind staren op het probleem en stukbijten op de oplossing voor dit probleem? Of ga je het probleem zo "reframen" zodat je het veel makkelijker kunt aanpakken en oplossen? Voorbeeld: Je hebt een idee voor een technisch product, maar je bent totaal niet technisch. Verre van zelfs. Hoe ga je hiermee om? Blijf je hangen? Laat je het idee gaan? Of ga je het probleem reframen: Ik kan het product niet zelf ontwikkelen, dus mijn probleem is dat ik een ander nodig heb in mijn team of om aan uit te besteden. Hoe vind ik die persoon? Wie kan me daarbij helpen? Ik maak een hulpvraag en ga die stellen in mijn netwerk (ask for help....twee-in-één...lekker bezig:-)).


3. Tot slot: Beginnersmindset


Als je pas net begonnen bent in je ondernemersreis dan is deze zeker belangrijk. Maar ook als je al even onderweg bent, misschien juist wel. De beginnersmindset. Doen alsof je nog niks weet. Alles wat je denkt te weten is een aanname om te te testen. Te ontdekken. Jij denkt dat een bepaalde functie voor jouw app cruciaal is? Jij denkt al te weten hoe je website eruit moet komen te zien? Blijf open staan en laat je verrassen. Door je klanten. Zij gaan je vertellen wat ze willen en wat ze nodig hebben. Ga regelmatig weer een stapje terug, naar het begin. Waar deed je dit ook alweer voor? Met deze beginnersmindset voorkom je dat je tunnelvisie krijgt en iets enkel bouwt voor jezelf. En daar zit niemand op te wachten. Ook jij niet.


Vraag: Hoe ontwikkel jij een echte beginnersmindset?

Doe alsof je niks weet, schrijf altijd al je aannames op, bevraag jezelf en laat je bevragen, denk als een leek.


Bonustip:


Bekijk meer over de mindsets uit het Designing your life programma in deze TED talk


Oké, lekker gewerkt. Volgens mij heb je wel even genoeg input om verder te komen. Dan nog even dit....


Volg je Blinqers al? Doe dat voor meer tips en inspiratie!

Mijn naam is Robbin Reijnen en ik ben ondernemer en ik ontwikkel nieuw ondernemend talent. Dit is een blog + video in een (online) programma voor studentondernemers die aan de vooravond staan om hun (eerste) onderneming te starten.

 

Robbin Reijnen is sinds 2011 ondernemer. Hij is oprichter van Blinqers.com. Vanuit Blinqers kickstart en ontwikkelt hij nieuwe studerende ondernemers samen met opleiders. Naast Blinqers is hij mede-oprichter en eigenaar van Bksy, een app om boeken mee te delen.



134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer weten?

Bedankt!

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

 © 2019-2020 by Blinqers

bottom of page