top of page

Een goed business idee bedenken: Waar start ik? (1)

Bijgewerkt op: 11 aug. 2021

Je start (straks) met een nieuwe onderneming, of je hebt misschien al een (jonge) onderneming. Je bent geneigd als een dolle je te richten op het realiseren van jouw ideeën of vragen die je al krijgt van bestaande klanten. Of je hebt nog geen idee! Waar je ook staat, voor iedere (nieuwe) ondernemer geldt dat het goed is om eerst is goed rond te kijken naar wat er allemaal speelt. Welke kansen zijn er allemaal? Welke problemen zijn er nog op te lossen? Maar hoe vind je deze kansen en problemen?


Met deze blog geef ik je inzicht en tools hoe je snel en makkelijk kansen en problemen kan definiëren in relatie tot jouw business, idee, of branche waar je in onderneemt of gaat ondernemen.


Laat me vooral in een reactie weten als je dit verder helpt of als je nog aanvullende tips en tools hebt voor andere (jonge) ondernemende talenten.

 

1. Begin met je eigen leven


Toegegeven, deze hoor je vaker van mij. Maar het is nou eenmaal het beste advies. Jij wilt en gaat een bedrijf starten (tijdens je opleiding), al het initiatief en alle energie moet van jou komen. Des te belangrijker is het dat jij je bezig gaat houden met iets waar jij warm voor loopt, iets dat je helemaal begrijpt en wilt aanpakken. Daarom, zoek het eest binnen. Niet buiten.

Maar waar begin je? Ik houd van visueel werken:

  • Maak eerst is een Empathy Map van je zelf. Klik hier voor het canvas en maak er een mooie tekening van:-). Wat zijn elementen die opvallen en die je als startpunt zou kunnen nemen? Interesses? Angsten? Eigen behoeften? Markeer deze elementen.

  • Visualiseer middels een storyboard een dag uit jouw leven. Werk met post-its en teken plaatjes op deze post-its die de activiteiten van jouw dag in chronologische volgorde weergeven. Het hoeft niet mooi te zijn:-). Kijk nu naar jouw storyboard. Wat waren momenten in de dag waar jij ergens tegenaan liep? Belemmerd werd? Geïrriteerd raakte? Vertraagd werd? Markeer deze momenten en noteer de onderliggende oorzaken hiervan. Bekijk of er problemen bij zitten die je misschien kunt oplossen.

  • Hetzelfde kan je doen, maar dan met een weeklogboek. Houd voor één week al je activiteiten bij, let op ook de kortdurende kleinere activiteiten. Bekijk aan het einde van iedere dag je logboek en noteer weer de belemmeringen die je hebt ervaren en mogelijke kansen hierbij om op te lossen.

  • Tip: Doe deze acties met je team en kom een bij elkaar om de uitkomsten te bespreken. Dat geeft je nog veel meer input voor potentiële problemen en kansen die je/ jullie kunnen aangrijpen.


2. Sta open (en lees de krant)


Als je start met het verkennen van kansen en problemen dan is het belangrijk dat je open staat. We noemen dit ook wel 'divergeren'. Je focust je nog niet op een specifieke branche of idee, je geeft alles nog een kans, hoe moeilijk dat ook is. Waar begin je? Simpel. Koop en lees is een papieren zaterdagkrant! Oké, ik voel me nu een beetje oud, maar jij leest waarschijnlijk geen krant. Spit is twee keer een zaterdageditie door van één van de kwaliteitskranten. Waarom? Je vergroot je wereld, verdiept je in problemen die er spelen in allerleis soorten branches. Tip, koop de zaterdagkrant op de maandag erna en het kost je nog geen 2 euro.


Ik maak het je iets makkelijker, TV kijken kan ook. Kijk bijvoorbeeld is een aantal afleveringen terug van het VPRO programma Tegenlicht. Hier kun je je verdiepen in tal van maatschappelijke thema's die spelen in Nederland en daarbuiten. Nieuwsuur en éénvandaag zijn ook verdiepende nieuwsprogramma's die je veel input kunnen geven. Zijn er onderwerpen die blijven hangen? Waar je merkte dat je er mee over wilde weten? Noteer die onderwerpen en ga je er nog meer in verdiepen door te lezen, te luisteren naar podcasts en het kijken van documentaires. Een paar persoonlijke favoriete podcast programma's voor inspiratie:


3. Ga jutten


De inspiratie ligt letterlijk voor het oprapen, gewoon op straat bij jou om de hoek. Maar je moet er wel op uit. Het is tijd om te gaan jutten, dat lijkt een beetje op "jatten". Hoe het werkt? Dat illustreert bedenker Richard Stomp van het straatjutten goed in dit filmpje:


Bron: Youtube - Richard Stomp instructie straatjutten


DOEN - Ga Jutten


1. Ga straatjutten. Neem er minimaal 2 uur voor en maak zeker 20 foto's bij "hey" momenten die je hebt. Beantwoord bij een "hey" moment de volgende vragen:

  • Waardoor werd je aandacht getrokken?

  • Wat ligt er onder het idee dat je misschien kunt gebruiken voor jouw eigen idee?

2. Pak de kranten er nog is bij en ga op dezelfde manier krantjutten. Bij een "hey' moment knip je het betreffende artikel uit. Beantwoord ook weer dezelfde vragen.


3. Verdiep in je alle nieuwe startups en initiatieven die er afgelopen maanden zijn ontstaan. Pas hetzelfde principe toe. Ik noem dit "startupjutten". Je vindt de meest interessante startups op de volgende plekken:

  • Op de website van MT/Sprout. Check ook de TOP 25 lijst van ondernemers onder de 25 jaar.

  • Op de website van Jong ondernemen. Check bijvoorbeeld de winnaars van de student company of the year van afgelopen jaar.

  • Check de rubrieken Startup van de week in NRC of ondernemer van de maand in Elsevier of ondernemer uitgelicht van lokale nieuwssites zoals indebuurt.nl

Je hebt nu zoveel input, hier moeten aanknopingspunten tussen zitten voor mogelijke kansen en problemen die je als uitgangspunt kan nemen voor een mogelijke oplossingsrichting. Hoe je de beste kansen selecteert dat laat ik je zien in een volgende blog.


Oké, lekker gewerkt. Volgens mij heb je wel even genoeg input om verder te komen. Dan nog even dit....


Volg je Blinqers al? Doe dat voor meer tips en inspiratie!

Mijn naam is Robbin Reijnen en ik ben ondernemer en ik ontwikkel nieuw ondernemend talent. Dit is een blog + video in een (online) programma voor jonge (student)ondernemers die aan de vooravond staan om hun (eerste) onderneming te starten.

 

Robbin Reijnen is sinds 2011 ondernemer. Hij is oprichter van Blinqers.com. Vanuit Blinqers kickstart en ontwikkelt hij nieuwe studerende ondernemers samen met opleiders. Naast Blinqers is hij mede-oprichter en eigenaar van Bksy, een app om boeken mee te delen. Robbin heeft als missie om het (ondernemerschaps)onderwijs te versterken met programma's, training, content en coaching. Hij vervult hierin rollen als trainer, coach, blogger, podcast-host, adviseur en onderwijsontwikkelaar voor diverse opleiders en organisaties.



Recente blogposts

Alles weergeven

Meer weten?

Bedankt!

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

 © 2019-2020 by Blinqers

bottom of page